FORMULÁR NA VLOŽENIE OTÁZKY:
OTÁZKY NA TÉMU OBCHODNÉ PRÁVO
Odpovedal(a): | Redakcia |
Dobry den, mam otazku, ci je mozne vytvorit urcity druh obchodnej spolocnosti medzi 3 obcami a mnou ako sukromnou fyzickou osobou. Tato obchodna spolocnost by poskytovala rekreacne sluzby na vodnej priehrade. Urcili sme nejake ustanovujuce pravidla ohladne rozdelovania zisku, prava a povinnosti jednotlivych obci a mna (Obce by mali za povinnost vytvorit vhodne podmienky na zabezpecovanie jednotlivych atrakcii a propagaciu priehrady v ramci Slovenska a ja by som dohliadal nad nakupom a vyberom rekreacnych atrakcii ktore by sa kupili, co sa tyka rozdelovania zisku tak predbezne sa to urcilo na 60% pre mna a 40% pre obce). Bohuzial zatial som akosi nenasiel ziaden priklad na zalozenie takejto spolocnosti. Mohli by ste mi nejako objasnit ci je tento druh spolocnosti vobec zalozit a ako po pripade. Za skoru odpoved Vam vopred dakujem.
Dobrý deň prosím tiež o radu, podobný prípad,výška úroku z omeškania. Práca dohodnutá ústne v naivnej dôvere ku "kamarátke-známej". Práca odovzdaná 15.4.2010 do rúk. Tým momentom sa začala vykrúcať a platbu v hotovosti odmietla. Vystavenú faktúru som odoslala 30.4.2010 so splatnosťou 14 dní - deň splatnosti 14.5.2010. Dodnes platbu z jej firmy neuhradili. Včera, 31.5.2010 im išla upomienka č.1 na ktorej vraj už mala byť konkretizovaná výška úroku. Neviem ako mám presne stanoviť výšku úrokov z omeškania, na faktúre uvedená sankcia v prípade omeškania platby § 369, ods.1 a § 502 OZ SR ) a neviem sa dopracovať k vykonávacej vyhláške...ˇ ďakujem.
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či je v súlade so zákonom jednanie vedenia Poľnohospodárskeho družstva, ktoré vykúpilo väčšinu majetkových podielov a po získaní väčšiny podielov v PD založilo vlastnú s.r.o. Vedenie PD tejto s.r.o. pravdepodobne predáva produkty PD za výrobné ceny, a tá ich potom predáva so ziskom ďalej.Ďakujem za odpoved.
Dobry den, chcem sa vas opytat, ake doklady je potrebne mat v predajni, ktoru prevadzkujem. Som zacinajuca zivnostnicka a preto ma zaujima, ake vsetky doklady (knizky) by mali byt na predajni pre pripadnu kontrolu.
Dobrý deň prajem, už týždeň sa snažím zistit všemožnými spôsobmi aká je výška odvodov pre szčo bohužiaľ zistila som že názory mzdových účtovníčiek sa rozchádzajú. Chcem totižto takúto osobu zamestnať a potrebujem jej zostaviť plat. Okrem toho by som chcela vedieť ako je to so mnou čo sa týka daní z príjmu aj DPH keďže som len tento týžden začala podnikať. Dúfam že mi poradíte. Ďakujem
Dobry den, mam otazku ohladom urokov z omeskanie pri uhrade faktury. Voci dlznikovi evidujem pohladavku z neuhradenej faktury za obdobie roka 2004. V roku 2008 mi dlznik pohladavku pisomne uznal, kde zaroven v pisomnom uznani uvadza vetu "Narok na uroky z omeskania akceptujeme vyhradne v zmysle zakona, pricom budu uhradene spolu s dlznou sumou." Dlznik je momentalne v konkurze a prebieha prihlasovanie pohladavok. MOJA OTAZKA ZNIE: Mam si prihlasit dokonkurzu uroky z omeskania podla zakona kedy vznikla pohladavka alebo podla zakona kedy pohladavka bola uznana alebo podla aktualneho zakona? V predoslom zneni obch. zakonnika 513/1991 je uvedene v §369 pokial nie su uroky zmluvne dojednane, tak uroky z omeskania su o 10% vyssie nez je zklad. urok sadz NBS, a v poslednom novelizovanom obch zak. je uvedene "Ak je dlžník v omeškaní so splnením peňažného záväzku alebo jeho časti, je povinný platiť z nezaplatenej sumy úroky z omeškania dohodnuté v zmluve. Ak úroky z omeškania neboli dohodnuté, dlžník je povinný platiť úroky z omeškania podľa predpisov občianskeho práva.". Novelizovany Obciansky zakonnik hovori §517 (2) Ak ide o omeškanie s plnením peňažného dlhu, má veriteľ právo požadovať od dlžníka popri plnení úroky z omeškania, ak nie je podľa tohto zákona povinný platiť poplatok z omeškania; výšku úrokov z omeškania a poplatku z omeškania ustanovuje vykonávací predpis. Predpokladam, ze vykonavacim predpisom sa rozumie rozhodnutie sudu. Prosim Vas ake uroky z omeskania mozem pocitat? Zo zakona kedy vznikla pohladavky, zo zakona kedy uznal dlznik zavazok, alebo z aktualneho novelizovaneho zakona. Dakujem ja odpoved. JOMA
Chcem sa opýtať, či platí ústna dohoda v spore o odmenu, ak obidve strany sú živnostníci?
Dobrý den. Máme na Slovensku založenou společnost s ručením omezeným. Může být jednatelem občan České republiky? Děkuji Tomáš Israel
Dobrý deň... Chcem sa opýtať na ZÁSADY vedenia jednoduchého účtovníctva
Dobrý deň, chcela by som sa informovať, manžel ako živnostník poskytoval službu určitej firme.Keď si pýtal objednávku aby si ju uložil k účtovníctvu tak sa majiteľ firmy stále vyhováral, že ju ešte nestihol napísať, potom že ju zabudol doma atď.Keď mu manžel vystavil faktúru za služby tak mu ju odmietol uhradiť, znova s výhovorkami, typu zajtra, budúci týždeň a pod. Môže sa obrátiť na nejakú firmu čo mu tie peniaze vymôže na základe svedectva kolegov že vykonal tie služby a úhradu faktúry neobdržal? Ďakujem
Som živnostník,vykonal som práce pre objednávateľa(fyz.osaba)na základe ústnej dohody o vykonaní prác.Odmieta prevziať,ako aj vyplatiť faktúru.Ako mám postupovať.Ďakujem.